Studenti ČZU plánují zahradu Národního divadla

Deset dvojic studentů ČZU, kteří se věnují zahradní a krajinné architektuře, se zúčastnilo soutěže nazvané Zahrada Národního divadla, vítězný návrh úpravy okolí nejznámějšího pražského divadla bude realizován v příštím roce.

Tak zvanou interní ideovou soutěž studentů uspořádalo letos v září Národní divadlo. Cílem bylo vytvořit návrhů na zvelebení zeleně ve velkoobjemových květináčích na náměstí Václava Havla (Piazzetě Národního divadla) a také na novou úpravu malé parkové plochy u služebního vchodu do historické provozní budovy Národního divadla.

Během týdenního workshop studentské dvojice museli připravit kompletní návrh od půdorysu, výkazu výměr navrhovaných materiálů, seznamu rostlin a požadavků na výsadbu až po manuál údržby a rozpočet.

Výsledné studentské práce hodnotila odborná komise mj. za účasti ředitele Činohry Národního divadla Michala Dočekala a vedoucího workshopu doc. Ing. Matouše Jebavého, Ph.D. z ČZU. Ze strany Národního divadla existuje příslib realizace vítězného návrhu, která by měla proběhnout po rekonstrukci podzemních garáží, k níž dojde s největší pravděpodobností začátkem příštího roku. Soutěžní workshop byl spojen rovněž s výstavou jednotlivých prací, která proběhla v listopadu na Piazzetě Národního divadla.