Výživa a potraviny je magisterský program zaměřený na poradenství v oblasti racionální výživy člověka, na aktivity související s hodnocením kvality a bezpečnosti potravin a s technologií jejich výroby. Cílem studijního programu je zajišťovat přípravu profesních specialistů v oblasti výživy a potravin a vedoucích pracovníků pro závody produkující a distribuující potraviny, kde budou působit při tvorbě a uplatňování HACCP, analýzy a řízení hygienických rizik. Absolvent programu získá znalosti o produkci, skladování, kvalitě, bezpečnosti a distribuci potravin. Dále budou studentům poskytnuty znalosti o různých aspektech výživy a výživové politiky člověka. Absolvent bude teoreticky i prakticky připraven zvládnout řízení, hodnocení i kontrolu kvality a nutriční či dietetické hodnoty potravin, včetně výživových doporučení a systémů stravování. Teoretická část výuky je zaměřena na problematiku chemie, mikrobiologie a speciální analytické chemie potravin.
Cílem praktické části studia bude poskytnout studentům informace o faktorech determinujících kvalitu a bezpečnost rostlinných a živočišných produktů, funkčních potravin a potravních doplňků. Budou studovány způsoby zpracování, konzervace a skladování potravin, a to ve vazbě na kulinářské požadavky a živinové potřeby člověka. Jako speciální aspekty výživy člověka bude studována problematika výživy sportovců, výživa specifických skupin obyvatelstva, enterální výživa, alternativní výživové směry a výživa jako podpůrný faktor při prevenci a léčbě onemocnění.
Možnosti uplatnění absolventů
Přijímací zkouška z předpokladů ke studiu.
Kamýcká 129
165 00 Praha – Suchdol
Česká republka
IČ: CZ60460709
Tel.: +420 224 381 111
GPS coordinates: 50,129976, 14,373707