Výživa a potraviny

Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

Cílem bakalářského studijního programu je příprava budoucích odborníků v oblasti výživy a kvality potravin. Program je ideální pro zájemce se vztahem k výživě a zdravému životnímu stylu.

Během studia se nejdříve naučíte obecné základy z oblastí anatomie a fyziologie člověka, anorganické, organické a analytické chemie, biochemie a mikrobiologie. Na tyto základy následně navazuje studium výživy a dietetiky člověka, potravinářského zbožíznalství, technologie výroby potravin a principy výživy zvířat a rostlin.

Naučíte se posoudit faktory ovlivňující nutriční a hygienickotoxikologickou kvalitu potravin. Získáte znalosti o produkci potravin, zejména s ohledem na jejich nutriční jakost a zdravotní nezávadnost. Teoretické znalosti jsou doplněny praktickými zkušenostmi v laboratořích a v technologickém centru, exkurzemi a terénním cvičením.

Profil absolventa

Absolventi mohou pokračovat ve studiu navazujících magisterských programů nebo se uplatnit v praxi jako:

  • technik při vývoji a výrobě potravin určených pro zvláštní výživu,
  • pracovník ve fi rmách vyvíjejících programy kontroly výroby, skladování a distribuce potravin,
  • odborný pracovník v orgánech státní správy,
  • specialista v oblastech potravinářského zbožíznalství, edukace a nutričního poradenství,
  • redaktor časopisů zaměřených na výživu a potraviny,
  • odborný pracovník ve firmách zabývajících se označováním potravin a tvorbou etiket.

Požadavky na přijetí

Přijímací zkouška z biologie a chemie.

Stupeň studia

Bakalářský

Délka studia

3 roky

Druh studia

Prezenční

Jazyk studia

Čeština

Přihlášky

Příjem přihlášek od

8. listopadu 2024

Příjem přihlášek do

31. března 2025

Zahájení studia

29. září 2025